پنل تخصصی "دیپلماسی اقتصاد ایرانی" با حضور عبدالناصر همتی وزیر سابق اقتصاد، حجتالله صیدی رئیس سازمان بورس اوراق بهادار و حسین مرعشی به عنوان کارشناس برگزار شد.
به گزارش سرمایهگذاری آنلاین، حسین مرعشی در این مراسم گفت: یک هماهنگی بین درآمدهای اقتصاد و رشد اقتصادی وجود دارد این را به عنوان یک واقعیت اقتصادی بپذیریم، اگر درآمدمان کاهش یافته بخاطر سیاستهای غلطی است که از سال ۱۳۵۶ اتخاذ شده به طوری که ۱۰ درصد تولید نفت جهان را از دست داده و به ۳ درصد رسیدهایم و عربستان جایگزین ایران شده است.
وی افزود: پرشتاب و پرقدرت باید به تولید ۷ میلیون بشکه برسیم و صرف سرمایهگذاری کنیم تا اقتصاد را از وضعیت فعلی نجات دهیم.
مرعشی تاکید کرد: مسئله اصلی ایران انرژی هستهای نیست بلکه مسئله اصلی اقتصاد است. با توجه به اینکه ایران ظرفیت ۲۵۰ میلیارد دلار سرمایهگذاری را دارد با یکسری از کمپانیهای اقتصادی مذاکراتی انجام شده که طی ۸سال آینده میتوان به نتیجه خوبی رسید.
وی تاکید کرد: تحول اقتصادی کشورهای عربی با سفر ترامپ رخ نداد بلکه با بکارگیری سیاستهای روشن به این موفقیتها رسیدند برای مثال امارات روی جذب توریست تمرکز کرد و عربستان و قطر نفتمحور هستند، بنابراین اگر میخواهیم تغییری در کشور رخ دهد باید دکترین ایران تغییر کند.
وی افزود: دنیا اقتصادش به سرعت بزرگ شده و رشد کرده اما حرکت ایران لاکپشتی بوده است.
مرعشی تاکید کرد: در حال حاضر شکاف بین اسرائیل با اروپا و آمریکا زیاد شده از طرف دیگر اعراب متوجه شدند که بدون ایران نمیتوانند اسرائیل را مهار کنند بنابراین باید ایران از این فرصت نهایت استفاده را بکند و سهم خودش را بگیرد.
رشد اقتصادی به شرط سرمایهگذاری بلندمدت
حجتالله صیدی در ادامه گفت: تشکیل سرمایه بلندمدت سلیقهای نیست بلکه در هرکشوی اگر بخواهیم به رشد اقتصادی ۸ درصدی نائل شویم باید چنین سیاستی دنبال شود.البته رشد ۸ درصدی تبدیل به آرزو شده است، اما باید تلاشمان را بکنیم.
وی تصریح کرد: ناگفته نماند فقط با تشکیل سرمایه رشدی اقتصادی محقق نمیشود بلکه باید در کنار آن بهرهوری هم انجام شود.
رئیس سازمان بورس اوراق بهادار گفت: تشکیل سرمایه یک ماهیت بلندمدت دارد اگرچه سرمایهگذاری کوتاهمدت جزو ذات بازار سرمایه است، اما خاصیت بازار سرمایه تشکیل سرمایهگذاری بلندمدت است.
وی افزود: در همان اوائل ریاست در سازمان بورس یک برنامه ۷ بندی تهیه و به دولت ارائه شد و رئیسجمهوری و معاون اول رئیس جمهوری استقبال کردند به این ترتیب امید به بورس بازگشت.به طوری که نتیجه خوبی از نرخ سود و ارز گرفتیم.
رئیس سازمان بورس با بیان اینکه ریسکهای سیستماتیک هیچوقت از بازار سرمایه حذف نخواهد شد، گفت: امیدی به توافق حداکثری نیست، اما احتمالا توافق عملیاتی حاصل و گشایشهایی انجام میشود البته نتایج در بلندمدت بروز خواهد کرد.
صیدی ادامه داد: در صورت حصول توافق بازار سرمایه با ۶ چالش دیگر یعنی مسائل فنی توافق، اقدامات اسرائیل، نقش اروپا و اجرای مکانیزم ماشه، رقبای منطقه، بازی ایالات متحده و واکنشهای تندروهای دو طرف مواجه خواهد بود.
باید اصلاحاتی رخ دهد
همچنین عبدالناصر همتی، وزیر سابق اقتصاد گفت: روند تشکیل سرمایه ثابت ناخالص داخلی ظرف ۱۳ سال گذشته نزدیک ۱.۷ درصد در سال بوده است و طی ۷ سال گذشته میانگین رشد ثابت سرمایه منهای ۱.۵ درصد بوده یعنی همواره نزولی بوده است و با محاسبه استهلاک سرمایه سالانه ۶ درصد کاهش یافته است. این آمار حاکی از آن است ظرفیت اشتغال و تولید در حال کاهش است. بنابراین طبیعی است با کاهش رشد اقتصادی مواجه باشیم.
وی افزود: براساس محاسبات دستگاههای مختلف کل منابع اختصاص یافته برای رشد در سال ۱۴۰۳، سه هزار و پانصد و هفتاد و پنج همت بوده است. که موجب رشد ۲.۵ تا ۳ درصد خواهد بود. چون سه هزار و پانصد و هفتاو پنج همت کافی نیست. این در حالی است که
طبق برنامه توسعه باید رشد ۸ درصدی داشته باشیم.
وزیر سابق اقتصاد تصریح کرد: برآوردها نشان میدهد اگر اینروال ادامه یابد تا پایان برنامه هفتم میانگین رشد اقتصادی بیشتر از ۲.۶ درصد نخواهد بود بنابراین باید اصلاحاتی در زمینه تامین مالی و سرمایهگذاری خارجی رخ دهد.
خبرنگار: زهرا پبربداقی